Твърдост по Шор на о-пръстени- основна информация

Какво е твърдост по Шор?

При подбора на подходящи о-пръстени освен размера и материала е важно да се вземе предвид и твърдостта на полимера, който ще използвате. Тъй като всеки тип уплътнение има своята уникална твърдост, важно е да разберете какви са предимствата за да намерите точното уплътнение за вашето приложение.

Основна информация за твърдостта по Шор?

Скалата за твърдост по Шор е изобретена от Алберт Фердинанд Шор около 1920 г.

Тази величина е мярката за устойчивостта на даден материал към деформация и проникване. Тя дава информация колко е твърд даден материал и колко сила може да поеме.

Как се проверява твърдостта на Шор при о-пръстени и други уплътнения?

Твърдостта на Шор се тества с помощта на дурометър, който представлява игленоподобен инструмент, който измерва дълбочината на вдлъбнатина в уплътнението, създадена с определена сила.

Твърдостта се оценява по международната скала на твърдостта на каучука от 0 до 100, като по-голямото число означава по-твърд материал.

Видовете скали за твърдост по Шор

За да се осигури на потребителите по-точна оценка на твърдостта на всички материали (включително уплътнения), има различни скали.

 • Шор 00 – за меки материали- пяна, гел и др.
 • Шор 0 – меки гуми и пластмаси
 • Шор A – каучукови смеси. Тук попадат о-пръстени и уплътнения
 • Шор B – среден клас гуми и пластмаси
 • Шор C – средно твърди и твърди гуми
 • Шор D – твърд каучук и пластмаса

О-пръстените и тяхната твърдост по Шор

Скалата за твърдост  по Шор на уплътнителните пръстени е важна за откриването на най-добрия материал за определени повърхности и приложения.

По-меките съединения са най-подходящи за уплътняване на груби повърхности, тъй като тяхната гъвкавост им позволява те да се притиснат към неравните зони и да уплътнят по-добре.

По-твърдите материали осигуряват по-голяма устойчивост на триене и абразивни среди, но предлагат по-малка гъвкавост, което ги прави най-добрият избор за приложения с високо налягане. Твърди съединения като полиуретан се използват за хидравлични уплътнения и често тяхната твърдост е в група Шор C или D.

Стойности на твърдост при о-пръстените

Уплътненията могат да имат твърдост  1 до 99 по скалата за твърдост на Шор, но повечето стандартни нитрилови о-пръстени са с твърдост 70 по Шор А (70А).

Всъщност по-голямата част от полимерите, използвани за уплътнения, попадат в диапазона 60-90, тъй като те предлагат необходимата устойчивост на пресоване и налягане. При динамични приложения, материалите с по-висока твърдост са добър избор поради устойчивостта им от триене и пробив.

О-пръстени с твърдост под 50 могат да се разтягат във малки и недобре обработени канали. Те са идеални за грапави и набраздени повърхности , осигурявайки по-добро уплътняване от твърдите материали. Недостатък на меките уплътненията е, че те лесно се износват и деформират.

Нива на твърдост

По-долу може да намерите информация за отделните нива на твърдост при о-пръстените

 • Твърдост по Шор 10A : Изключително мек материал, който може да се закрепи в канали, а излишният материал да се обере и премахне.  Въпреки че не оказва влияние върху функционалността, той се износва бързо.
 • Твърдост по Шор 20A : Мек материал (като ластик), който е в състояние да уплътни груби и набраздени участъци.
 • Твърдост по Шор 40A : Гъвкав и малко по-издръжлив материал, който има твърдост на гума за молив. О-пръстените с такава твърдост се използват за груби приложения без голямо налягане.
 • Твърдост по Шор 70A : Стандартното ниво. Съчетава гъвкавост, твърдост и издръжливост. Усещат се на твърдост като протектора на автомобилна гума.
 • Твърдост по Шор 90A: Тези уплътнения са по-твърди, издържат на по-голямо налягане и износване. Материалите са по-дълготрайни и могат да се използват в динамични приложения.
По-долу може да намерите стандартните размери о-пръстени, които предлагаме