5 грешки при монтаж на о-пръстени

Грешките по време на монтаж на о-пръстен водят до някои от най-честите причини за повреда и скъсяване на експлоатационният живот на уплътнението. Често се допуска разкъсване, усукване или преразтягане. А ако са монтирани правилно, о-пръстените ще предотвратят потенциални течове и ще увеличат продължителността на живота на устройството в което са монтирани.

Извършването на инсталационния процес по правилния начин може да ви спести време за поддръжка и пари в бъдеще. Ето нашите пет съвета за лесен монтаж на о-пръстени.

  1. Проверете размера

Всеки о-пръстен е проектиран да съответства на определени размери. Неправилните размери могат да доведат до сериозни повреди както на уплътнението, така и на другите компоненти. Твърде малък о-пръстен е склонен да се счупи или разкъса, докато прекалено големият размер няма да уплътни адекватно. При прозиводството на о-пръстени винаги се провеждат тестове, за техните размери.

  1. Не търкаляйте о-пръстена

О-пръстените винаги трябва да се плъзгат на мястото си, а не да се търкалят. Завъртането на о-пръстена по време на монтаж може да доведе до усукване, което е често срещана причина за повреда. Когато възникне повреда причинена от спирално усукаване, о-пръстена започва да се търка към ексцентричен компонент или срещу стената на цилиндъра, което причинява усукване и нарязване. Плъзгането на вашия о-пръстен на място ще избегне тези проблеми. При монтажа оможе да се ползва подходяща смазка.

  1. Избягвайте преразтягането

Всеки о-пръстен има максимална граница на разтягане. Преразтягането може да доведе до скъсване или счупване по време на инсталацията. Когато проектирате и избирате о-пръстени за вашето приложение, не забравяйте да изберете уплътнение, което да се разширява точно толкова, че да побере компонентите. Колкото по-малко опъвате о-пръстена, толкова по-плътно ще приляга той.

  1. Внимавайте за остри ръбове и резби

Свързващите се компоненти, към които се монтира о-пръстена могат да имат остри ръбове или резби, през които уплътнението трябва да премине по време на монтаж. Тези ръбове понякога са много малки, но въпреки това лесно могат лесно да увредят вашият о-пръстен. За да избегнете повреда от резби е добре да ги покриете с лента по време на монтажа. Опитайте се да избягвате остри ръбове, когато е възможно. Ако все пак имате остри сдвояващи се компоненти, смазването на о-пръстена ще помогне за правилният монтаж.

  1. Използвайте правилното смазване

Смазването ще помогне за намаляване на повърхностното триене и ще създаде плавен преход за монтаж. Не всички смазочни материали обаче са еднакви. Има разнообразие от различни формули за смазване, които можете да избирате в зависимост от материала на вашият о-пръстен и приложение. Имайте предвид възможните рискове, свързани с определени продукти. Някои смазочни материали на петролна основа могат да предизвикат разширяване или изсъхване на о-пръстени. Често се използва сапун и вода, но това осигурява непостоянно смазване и може да се активира отново, когато се намокри отново, което може да доведе до преплъзване и проблеми с уплътняването. Уверете се, че избраната от вас смазка е съвместима с материала на о-пръстена, за да се избегне свиване или разширяване.

По-долу може да намерите информация за стандартните ни размери о-пръстени.