Основни параметри ротаметри

Ротаметър

Разходомерите с поплавък наричани още ротаметри са пример за елементарен, но ефективен метод за измерване на потока на течности, газове или пара.

Принцип на работа:

Този тип разходомери се състоят от поплавък и разграфена тръба. Флуидът протича вертикално през тръбата, карайки поплавъка да се вдига нагоре за да освободи достатъчно място, така че потокът да преминава. Колко ще се издигне поплавъка и какво място ще освободи за флуида зависи от скоростта на потока, теглото на поплавъка и плътността и вискозитета на работният флуид.

Падът на налягането на един ротаметър е постоянно през целия диапазон на потока, тъй като е свързан с плътността на течността и теглото и размерите на поплавъка. Показанията са свързани с площта, през която преминава потока (между поплавъка и тръбата), а тази площ се увеличава с нарастване на потока (тъй като тръбата е с конусна форма).

Нивото на поплавъка показва точният поток върху разграфената скала на тръбата.

 

Материали на измервателните тръби

Тези тръби могат да се изработят от следните материали:

 

 • Пластмасова тръба- PVC, Plexiglas и др. Този тип материал позволява директно отчитане на потока, ако течността е прозрачна, в противен случай поплавъка няма да е видим. Тези ротаметри са леки, ценово изгодни и издържат до по-високи  температури от стъклените . Имат добра химическа устойчивост към определени флуиди.
 • Стъклена тръба- Подобно на пластмасовите тръби, е възможно директно да се отчете дебитът в случай, че течността е прозрачна. Имат много висока химическа устойчивост и обикновено се ползват за отчитане на малки дебити, въпреки че има модели и за голям поток. Обикновено са с метална рамка за предпазване от счупване.
 • Метална тръба- При този тип тръби не е възможно да се направи директно визуално отчитане на потока, така че е необходимо положението на поплавъка да се предава чрез магнит до скала, монтирана към измервателната тръба. Подходящи за високи работни температури над 300 0C и налягане над 20

Допълнителни рийд контакти и трансмитер:

 

Всеки от типовете ротаметри може да бъде оборудван с един или няколко рийд контакта за отчитане на зададени гранични стойности. Като допълнение се предлага и трансмитер за аналогов изходен сигнал 4-20 mA или 0-10 V, който позволява да се отчита от разстояние моментният разход.

Предимства и недостатъци:

 

Предимства:

 • Можем да се ползват за течности и газове, дори е възможно модел 2 скали напр. вода и въздух.
 • Дизайнът им е опростен и следователно икономичен.
 • Ниско тегло
 • Не е нужно електрическо захранване.
 • Нисък пад на налягане

Недостъчци:

 • Точността им не е много висока.
 • Нужно е специфично калибриране за отделните флуиди, различни от вода и въздух.
 • Позицията за монтаж трябва да е вертикална, въпреки че има модели с метална тръба. Които могат да работят и в хоризонтална позиция.

Приложение:

На практика ротаметри могат да се ползват във всяка индустрия. Основно на места къде се изисква измерване на моментен разход на сравнително малки дебити. Благодарение на възможността да бъдат оборудвани с кран, могат да се ползват за регулиране на потока.