Позиция на краката на торсионните пружини

Предлагат се 4 различни позиции на краката. Тези позиции са в не натоварено положение и се определят спрямо положението им: 0°, 90°, 180° или 270°.

Торсионни пружини крака

Монтажът трябва да е, така че торсионната пружина да бъде монтирана с възможно най-малкото, но правилно първоначално напрежение.

Ъглова деформация

Повечето торсионни пружини обикновено са монтирани в предварително натегнато положение и след това работят при х градуса отклонение. За да сте сигурни, че пружината няма да се повреди от прекомерно ъглово отклонение, трябва да използвате пружина с възможно най-много навивки. Колкото повече навивки има, толкова по-голямо е ъгловото отклонение. Ако например използвате торсионна пружина, която теоретично може да се справи с ъглово отклонение от 90 °, когато е напрегната на 20 ° и след това завъртяна на 70 °, тази пружина ще бъде максимално натоварена и като следствие ще има кратък експлоатационен живот.

От друга страна, ако използвате торсионна пружина, която може да се справи с 270 ° и ще работи при отклонение 100 °, то тази пружина ще има значително по-дълъг експлоатационен живот.

Комбинацията от дебелина на тела, диаметър на корпуса на пружината и броят навивки са параметрите, които трябва да се имат предвид при подбора и монтажа. Често се случва в сглобката да не се предвиди достатъчно място за правилния брой навивки на торсионна пружина. Това води до ползване на пружина с по-малко ъглово отклонение (по-малко навивки), което води до по-кратък експлоатационен живот. Уверете се също, че имате правилен контрол върху тялото на торсионната пружина, така че да не се огъва или усуква при натоварване. Всички торсионни пружини трябва да се натоварват по посока на навиване на тела.

  • Голям диаметър и много навивки дават голям ъгъл на отклонение.
  • Малкък диаметър и малко навивки дават малък ъгъл на отклонение.